Podsumowania działań w ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym FEAD PODPROGRAM 2018

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
24 lipca 2019

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Radomsku z terenu województwa łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane), mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju), cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), tłuszcze (olej rzepakowy), dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do 1200 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym: 59109 ton żywności; 9600 paczek żywnościowych; - posiłków;

W ramach Podprogramu 2018 dla 178 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 9 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących: • Ekonomiczne - spotkań dla - uczestników • Żywieniowe – 3 spotkania dla 60 uczestników • Kulinarne – 3 spotkania dla 58 uczestników • Niemarnowanie żywności - 3 spotkania dla 60 uczestników

Autor: Magdalena Kwiatkowska

Galeria

  • Powiększ zdjęcie